Wonen op een havezathe, dat is wonen in historie. In het dorp Ulft, gelegen in de Achterhoekse gemeente Oude Ijsselstreek, ligt de rijksmonumentale havezathe “De Wesenthorst”. Door de prachtige ligging omringd door de natuur maar niet afgelegen, haar klassieke uitstraling en de vele karakteristieke details, is dit pand uitermate geschikt om in een stukje historie te kunnen wonen met de hedendaagse gemakken binnen handbereik. Het rijksmonument dateert uit het jaar 1200 en is in 1982 helemaal gerestaureerd.
Indeling havezathe
De voordeur geeft toegang tot de hal welke is voorzien van een marmeren vloer. Vanuit de hal zijn het toilet, de keuken en de trapopgang direct toegankelijk. De keuken met landelijke uitstraling, is voorzien van een zwart wit geblokte tegelvloer. Via de fraaie vast eikenhouten trap bereikt u de eerste verdieping met een niveauverschil – 4 treden- tussen de woonkamer en eetkamer.
De woonkamer beschikt over een fraaie antieke gemarmerde schouw, voorzien van een historisch geschilderde afbeelding van de havezathe. Op de tweede verdieping, eveneens bereikbaar via een fraaie vaste eikenhouten trap, bevinden zich een overloop, drie slaapkamers en een badkamer voorzien van een ligbad, douche, wastafel en toilet. De zolder is momenteel in gebruik als opslagruimte en is via een vlizotrap te bereiken. De kelder met eigen entree vanaf het terras en authentieke gewelven, kan door de ruime opzet naar eigen inzicht worden ingedeeld.
Indeling kantoor
Het kantoor bestaat uit een entreehal met balie/receptie, directiekantoor, wachtruimte, kitchenette, toilet, diverse kantoorruimten, vergaderruimte (ca. 43 m²) en een keuken voorzien van vaatwasmachine en koelkast. De vergaderruimte kan op een gemakkelijke wijze worden gewijzigd in twee kantoorruimten.
Het kantoor gedeelte is geschikt voor bijvoorbeeld een adviesbureau, reclamebureau, architectenkantoor, stichtingskantoor enz. De kantoorruimte beschikt over voldoende parkeergelegenheid op eigen terrein en is zeer goed bereikbaar.
Indeling appartement
Entree, trapopgang naar eerste verdieping, overloop, toilet, garderobe. Woonkamer met half open moderne keuken voorzien van inbouwapparatuur. Vanuit de woonkamer heeft u toegang tot het ruime dakterras/balkon. In het appartement bevindt zich een ruime slaapkamer, waskamer en bijkeuken. Het appartement is gebouwd in 2013 en is volledig geïsoleerd.
Het bijgebouw bestaat uit een zwembad met ontspanningsruimte, sauna, douche, toilet en technische ruimte.
Bijzonderheden:
- uniek rijksmonument;
- prachtig landgoed;
- twee huisnummers, dubbele bewoning mogelijk;
- zwembad en sauna;
- wonen en werken combineren.
Ulft en omgeving
Ulft ligt in het zuiden van de Gelderse Achterhoek, ongeveer 11 km van Doetinchem. Het dorp is met 10.600 inwoners de grootste plaats in de gemeente Oude IJsselstreek. Ulft bestaat behalve uit het gelijknamige dorp uit twee buurt-schappen: Oer en De Pol. Oer is het noorden van Ulft, en heet zo vanwege het ijzer (oer) in de grond. In Oer was ook de DRU gevestigd, een ijzergieterij. De DRU is enkele jaren geleden verhuisd naar Duiven. Het oude DRU industriepark is omgetoverd tot een culturele enclave met onder andere een restaurant, bibliotheek, theater enz.
Nabij Ulft ligt het bos van Engbergen dat uit twee delen bestaat. In het deel dat het dichtst bij Ulft ligt, bevindt zich een hertenkamp; het tweede deel heeft een speeltuin met een eetgelegenheid en een openluchttheater.
Gemeente Oude IJsselstreek is op 1 januari 2005 ontstaan door een gemeentelijke herindeling van de opgeheven gemeenten Wisch en Gendringen. Het grootste dorp is Ulft, het gemeentehuis bevindt zich echter in Gendringen. Oude IJsselstreek heeft haar bezoekers veel te bieden en een van haar sterkste punten hierbij is de natuur. In een prachtige omgeving kunt u heerlijk tot rust komen, maar het biedt ook genoeg mogelijkheden voor sportieve inspanning. Engbergen is bijvoorbeeld een veelzijdig en natuurrijk recreatiegebied met bos, uitgestrekte weilanden, rustgevende riviertjes, een golfbaan en een vliegveldje toegankelijk voor ultra lichte vliegtuigen.
Tijdens een tocht door de gemeente valt er veel te ontdekken. Hierbij geniet u van de mooie natuur, streekproducten van het land en wijnbouw. Verschillende fiets- en wandelroutes wijzen u de weg langs de mooiste plekjes.
Voordelen rijksmonument:
- Als u een monumentaal pand gaat aankopen, restaureren en/of verduurzamen, dan kunt u in aanmerking komen voor een lening van het Nationaal Restauratiefonds. Lenen tegen een lage rente;
- Instandhoudingssubsidie woonhuis-rijksmonumenten: particuliere eigenaren van rijksmonumenten met een woonfunctie, kunnen jaarlijks tussen 1 maart en 30 april een aanvraag indienen voor de instandhoudingssubsidie woonhuis-rijksmonumenten. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed behandelt de subsidieaanvraag en kent deze toe. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor werkzaamheden zoals schilderwerk, herstellen van goten, regenpijpen, dak, voegen, kozijnen of de fundering;
-De provincie Gelderland biedt subsidie voor de bescherming, instandhouding, restauratie en herstel van een erfgoed of het uitvoeren van een onderzoek hiernaar. Daarnaast stelt de provincie budget beschikbaar voor de Gelderse Monumentenfonds-hypotheek (lening met lage rente voor restauratie, herbestemming en/of energiebesparende voorzieningen). Voor de actuele stand van zaken houd de website van de provincie Gelderland in de gaten. https://www.gelderland.nl/Erfgoed,-functioneel-gebruik.
-
StatusVerkocht
-
Type objectWoonhuis
-
Soort woningLandhuis
-
Type woningVrijstaande woning
-
BouwvormBestaande bouw
De Achterhoek is een streek in de provincie Gelderland die ook wel De Graafschap wordt genoemd. De Achterhoek is het meest oostelijke deel van de provincie Gelderland. De streek wordt aan de westzijde begrensd door de rivier de IJssel. In het noorden grenst de streek aan Twente en Salland. In het oosten en zuiden is de landsgrens met Duitsland de rand van het gebied. De Achterhoek is dichterbij dan menigeen vaak denkt. Vanaf Utrecht ben je in een uurtje in het hart van de Achterhoek!
Landschap
Zodra je de rivier de IJssel over bent en zo’n Achterhoeks landweggetje volgt merk je het direct. De weg is niet recht. Hij slingert. Langs grote bomen, door bossen en om boerderijen heen. Je krijgt om de zoveel meter telkens een ander uitzicht. Soms is het een bosrand, dan weer zijn het akkers. Het is niet Hollands meer. Nee, je ziet al rijdend de boerderijen verdwijnen achter houtwallen en boomgroepen en er lopen golvingen tot aan de horizon. En plots heb je weer een vergezicht. Het lijkt net een toneel met verschillende coulissen. Dat is waarom het landschap van de Achterhoek ook wel een coulisselandschap wordt genoemd. Het is er nog steeds. Het werd in vele honderden jaren door de boerenbevolking opgebouwd en ingericht.
Het waren de boeren en vooral de knechten die het land bouwden. Duizenden karren vol mest uit de potstallen werden gemengd met de ooit schrale zandgronden. Zo ontstonden de vruchtbare kampen, de essen en de enken, die op hun beurt weer de namen gaven aan de boerderijen en de bewoners. Kijk maar in de telefoongids of in het straatnamenboek. Hogenkamp, Kemper en Kamphuis zijn bekende Achterhoekse familienamen. En hoeveel boerderijen heten wel Enkzicht, Koerkamp of Eshuis? De essen zijn (nog steeds zichtbare) verhogingen in het landschap. Voeg daar de stuwwalresten uit de laatste ijstijden bij en je hebt de landschappelijke geschiedenis van dit afwisselende gebied voor ogen. De Achterhoek is ook rijk aan kastelen en landhuizen.
Cultuur
De Achterhoek telt tal van musea. Daarnaast heeft de Achterhoek ook haar eigen tradities. In delen van de Achterhoek worden nog altijd veel tradities levend gehouden zoals dauwtrappen, carbidschieten, nieuwjaar winnen, kniepertjes eten, paasvuur, plaatsen van een meiboom, midwinterhoornblazen, Driekoningen, kroamschudd’n, een optocht lopen met een palmpasenstok, schuttersfeesten en het bijbehorende vendelen.
Iets anders wat typisch Oost-Nederlands is, is het gebruik dat men in de Achterhoek terugvindt, de burenhulp, ook wel noaberschap.
Onderwijs
Naast basisonderwijs, speciaal onderwijs en middelbaar onderwijs is de Achterhoek ook goed vertegenwoordigd op het gebied van middelbaar beroepsonderwijs. Het Graafschap College is de grootste MBO-instelling van de Achterhoek. Ze staan erom bekend dat ze les geven aan mensen van alle leeftijden op het gebied van Economie & Dienstverlening, Techniek & Informatica en Zorg, Welzijn & Sport. Naast deze sectoren verzorgt het Graafschap College ook de sector Educatie & Participatie op het gebied van voortgezette educatie (vwo, havo en vmbo-tl), Nederlands als tweede taal, inburgering en beroepsonderwijs (AKA). Daarnaast is het Graafschap College sterk in (maatwerk)scholing voor bedrijven en instellingen. De Iselinge Academie is een voorbeeld van het Hoger Beroeps Onderwijs in de Achterhoek. Zij zijn gespecialiseerd in het opleiden van onderwijsprofessionals.
Sport
In iedere gemeente zijn tal van verenigingen. Of het nu gaat om voetbal, tafeltennis of hockey. Overweegt u een verhuizing naar een van de Achterhoekse gemeenten dan zijn er zeker ook mogelijkheden om uw favoriete sport in de buurt te beoefenen.
Toerisme
De verschaling van de landbouw heeft er mede voor gezorgd dat er binnen de regio veel plattelandstoerisme is ontstaan. Het gebied is in trek bij mensen die rust zoeken of juist een actieve vakantie wensen. Diverse activiteiten als fietsen, wandelen, paardrijden, nordic walking, huifkartochten, kanovaren, ballonvaren of een verblijf aan een van de recreatieplassen is populair onder de toeristen.