Winterswijkse Veldoven 't Winkel in trek
geschreven op 18-05-2018
categorie Kantoornieuws
door Martin
delen

Winterswijkse Veldoven 't Winkel in trek

Verscholen in het agrarisch landschap ligt in de buurtschap Het Woold op het particuliere landgoed Lintum-’t Winkel een van de oudste veldovens. Steeds meer wandelaars en fietsers weten dit bijzondere cultuurhistorisch monument te vinden aan de Winkelstegge in Het Woold.

In 2014 is met behulp van het Prins Bernhard Cultuurfonds, Roelvinkfonds, Baron en barones Van Hemert tot Dingshof-Coldeweij Fonds, de provincie Gelderland, gemeente Winterswijk en Waardevol Cultureel Landschap Winterwijk, een overkapping aangebracht boven de gerestaureerde oven en een educatieve ruimte ingericht waar duidelijke informatie over de oven en haar geschiedenis te vinden is. Voor 2014 was de oven nog geheel overwoekerd met struiken en berken. Nu is de oven met haar oude fundamenten weer goed te zien en te beleven. Landgoedeigenaresse Joke Obbink-Tenkink, die het initiatief nam en vanaf het begin bij het restauratie- en educatieplan is betrokken geweest, is maar wat blij met het eindresultaat. De trek zit er weer in, alleen nu niet van de schoorsteen van de oven, maar van de komende en gaande bezoekers.

Historie boerenveldoven
Naar het onstaan en het gebruik van de veldoven is het nodige onderzoek gedaan. We weten in ieder geval dat de oven nog tot eind 19de eeuw in gebruik is geweest en voorden door boeren en arbeiders werd gebruikt om stenen te bakken voor de bouw van boerderijen en stallen. De veldoven ’t Winkel is vermoedelijk tussen 1840 en 1860 in gebruik genomen ten tijde van de ontginningen van de woeste heideterreinen, waarbij leem uit sloten en greppels werd gebruikt voor het bakken van de stenen. Op de ontgonnen gronden zijn vervolgens boerderijen gesticht en akkers en essen aangelegd. Ook blijkt dat rond de boerderij ’t Winkel nog steeds mooie en dikke leemlagen aanwezig zijn, waar het vroeger goed stenen van bakken was. De veldoven is in het ongerede geraakt, nadat stenen meer fabrieksmatig werden geproduceerd. De oven kan met recht tot een van de pareltjes van de oude cultuurhistorische monumenten van Winterswijk gerekend worden.

Als rentmeesterskantoor zijn we er trots op om samen met Joke voor dit monument, het prachtige landgoed en typisch coulisserijke Winterswijks landschap te mogen zorgen.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over het behoud van agrarisch landschap? Neem dan contact op met ons kantoor.