Bomen over bomen
geschreven op 25-01-2019
categorie Kantoornieuws
door Martin
delen

Bomen over bomen

Met twee generaties het bos in. De traditionele oud-bosbouwer Harry Moorman en Pieter Westerhof van de Bosgroep Midden Nederland. Samen gespard over de bossen en natuurterreinen van Het Jagershuis in Wehl.

Ons kantoor heeft van de directie van het landgoed de opdracht gekregen om voor het landgoed een toekomstvisie te schrijven. Naast historisch onderzoek is het van essentieel belang de kernwaarden eerst in beeld te brengen en na te denken over nieuwe ontwikkelingen en durven nieuwe richtingen uit te gaan, om ook het rendement van het landgoed te vergroten.

Meer gemengde houtopstanden van loofhout en naaldhout in stand houden met plaatselijke kaalkapvlakten in combinatie met het traditioneel met de hand inplanten van eiken bomen, zoals Harry Moorman dit in zijn werkzame leven altijd heeft gedaan? Of kiezen we voor de ideeën van de jongere generatie zoals Pieter Westerhof, een jonge bevlogen bosbouwer en gaan we voor meer natuurlijke bosverjongingen en aanplanten van voedselbossen? We gaan daar nog eens goed over nadenken  met z’n allen en de kansen en alle mogelijkheden op een rijtje zetten.

Vandaag sprak ik de huurders van het landhuis en bespraken wij de problemen van de schoorsteen die niet trekt, en de aannemer die een dure verbouwing voorstelde. Blijkt het vooraf aansteken van een kaarsje in de open haard van nog geen euro de oplossing. De voorverwarmde haard trekt weer als een tierelier en de rookwolken in de woonkamer zijn als sneeuw voor de zon verdwenen. Zo simpel kan het soms zijn.

Misschien moeten we de traditionele en moderne bosbouw maar op een slimme manier integreren. Een mooie uitdaging met vele kansen voor bos en natuur op het landgoed!

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over de directievoering van uw landgoed? Neem dan contact op met ons kantoor.