Als Harry Beerten belt rent iedereen naar buiten
geschreven op 22-10-2018
categorie Kantoornieuws
door Pieter
delen

Als Harry Beerten belt rent iedereen naar buiten

De Vrijwilligersgroep van de Stichting Vrienden Wehlse Bos en Landschap laten de pudding broodjes, die de rentmeester deze zaterdag morgen heeft mee gebracht, goed smaken. Vanaf 8 uur is er al keihard gewerkt in de bossen van landgoed het Jagershuis in Wehl. Het opruimen van het stormhout van afgelopen voorjaar, is nog niet afgerond en zal nog wel enkele maanden duren. Om 10 uur is er tijd voor koffie in de werkschuur van het landgoed. 

De 22 vrijwilligers en labrador Joep worden goed verzorgd door Harry Beerten, oud juwelier en met 92 jaar de nestor van de groep. Volgens de vrijwilligers is Harry een “ juweel van een vent ” . Altijd opgewekt en hij zet lekkere koffie en thee. Stipt om 10.30 staat Harry op, pakt de kleine bel en begint deze ferm te luiden. Dit is het teken, dat we weer in het bos aan de slag gaan, iedereen rent naar buiten.

Na het maken van de groepsfoto, is er nog even tijd om de door Harrie Sloot opgeknapte knal rode Cormick W9 trekker, te bewonderen. Jonker Huub van Nispen kocht in 1947 de trekker met Marshall hulp en zette de trekker in voor onder andere werkzaamheden in de bossen van Het Jagershuis. Daarna gaan de mannen weer aan het werk. Er wordt hout gekloofd achter het Jagershuis en een deel van de groep verdwijnt in het bos om stormhout te ruimen. De opbrengst van het brandhout wordt weer gebruikt voor het plaatsen van zit banken, bruggetjes, herstel en aanleg van wandelpaden, poelenherstel en bijvoorbeeld voor de aanschaf van jonge bomen en struiken. 

Het landgoed is maar wat blij met de hulp van de vrijwilligers. Het in standhouden van het landgoed is een kostbare zaak. De vele handen kunnen we goed gebruiken, aldus rentmeester Pieter Witte , wiens kantoor de directie van landgoed Het Jagershuis b.v. terzijde staat bij het beheer van het 145 hectare grote landgoed. 

De Jonkers Lodewijk van Nispen ’t Velde en Jan van Nispen van Sevenaer, zijn de grondleggers van de Wehlse bossen. In 1925 kopen de jonkers het merendeel van de Wehlse heiden ( 270 ha. ) op en gaan al snel over tot het ontginnen van de heide terreinen. Geleidelijk aan worden er rabat bossen aangelegd en een deel van de landbouwgronden voor akkerbouw en veehouderij geschikt gemaakt. Waar vroeger de jacht centraal stond, is dit tegenwoordig de recreatie. Door de vele wandel/ en fietspaden is het landgoed erg in trek bij o.a. de Wehlse bevolking. Het landgoed beschikt tevens over een fraaie natuur camping, waar jaarlijks vele toeristen verblijven. Centraal op het landgoed staat het statige en voormalige “Jagershuis “. 

Meer informatie over de Stichting Vrienden Wehlse Bossen kunt u vinden op www.vriendenwehlsebos.nl en www.campinghetjagershuis.nl

Meer informatie?

Wilt u meer weten over de Vrijwliggersgroep van de Stichting Vrienden Wehlse Bos en Landschap? Neem dan contact op met ons kantoor.