Paradijsvogels zorgen voor kleur op landgoed ’t Hartelaer
geschreven op 03-11-2022
categorie Kantoornieuws
door Pieter
delen

Paradijsvogels zorgen voor kleur op landgoed ’t Hartelaer

Wie over de oprijlaan van landgoed ’t Hartelaer rijdt ziet sinds kort op de oude laanbomen vogelhuisjes hangen met een bont gezelschap aan kleurrijke  paradijsvogels er op geschilderd.  Patricia van Embden, beheerster van landgoed ’t Hartelaer in Twello, houdt van kunst en kleur. Samen met vriendinnen heeft ze een groot aantal vogelhuisjes beschilderd om de laan op te fleuren en broedgelegenheid te bieden aan de vogels. Door extreme droogte en ziekte in een deel van de bossen, zijn veel kapitale bomen op het landgoed afgestorven en onlangs noodgedwongen gekapt.  

Tijd voor actie

Afgelopen dinsdag werden onder toeziend oog van Patricia van Embden de vogelhuisjes opgehangen door de vrijwilligers Chris Klok en Mees Hurenkamp. Bij de entree van het landhuis en  Auberge ‘t Hartelaer hangt een vogelhuisje met een kabouter, die op een ladder aan het klimmen is en die inspecteert of het nest geschikt is voor bewoning. Verder op in de laan treffen we groot aantal kleurrijke bijzondere vogels aan op de kastjes, die de moeite waard zijn om nader te bestuderen. De nestkastjes bieden voor het voorjaar in ieder geval  de nodige nestgelegenheid voor de vele vogelsoorten die op het landgoed voorkomen. Een welkom alternatief voor de vogels.


Paradijsvogels zorgen voor kleur op landgoed ’t Hartelaer

De extreme klimaatwisselingen van de laatste jaren zijn een grote zorg voor het circa 109 hectare grote landgoed en vragen om een andere vorm van beheer van de bossen en natuurterreinen. Het landgoed wil zich o.a. inzetten voor het langer vast houden van het regenwater op het landgoed. Er zal een plan worden uitgewerkt om op het landgoed het water langer te kunnen bufferen. Daarnaast zal volgens  Patricia van Embden ingezet worden om het vergroten van de biodiversiteit van de bossen, door o.a. andere meer loofbomen aan te planten en te experimenteren met houtsoorten, welke beter tegen extreme droogte kunnen.

Paradijsvogels zorgen voor kleur op landgoed ’t Hartelaer

 

Landgoed ’t Hartelaer is opengesteld voor het publiek. Op het landgoed zijn diverse wandelpaden en wegen opengesteld. Wellicht een idee om met de (klein)kinderen een kleurrijke herfstwandeling te maken over het landgoed.  

Witte Rentmeesters en Makelaars adviseren Landgoed 't Hartelaer bij het bos- en natuurbeheerplan om het landgoed klimaatbestendig te maken voor de toekomst.

Paradijsvogels zorgen voor kleur op landgoed ’t Hartelaer

 

Meer informatie?

Wilt u meer weten? Neem dan contact op met ons kantoor.

Diensten 

> Landgoederen