Onderhoud monumentale lanen
geschreven op 15-01-2016
categorie Kantoornieuws
door Pieter
delen

Onderhoud monumentale lanen

Landgoed Het Jagershuis te Wehl is een bijzonder landgoed. Het betreft een zeer vroege heideontginning welke reeds in 1825 is aangevangen. De bosbouw heeft altijd een belangrijke positie ingenomen op het landgoed. Na de ontginning werd er overwegend grove den voor de mijnbouw en eik voor de leerindustrie geteeld.

Vanaf de 20e werd er op grote schaal maar in kleine percelen geëxperimenteerd met verschillende boomsoorten. Dit heeft gezorgd door het afwisselende, verrassende en door het publiek zo gewaardeerde bosbeeld. De vele lanen geven het bos een statig voorkomen . De centrale oprijlaan naar Huis Het Jagershuis kent een bijzondere geschiedenis. Door de oorlogsschade is deze beukenlaan in 1945 geveld en opnieuw ingeplant. Een gedenksteen met de navolgende tekst herdenkt deze gebeurtenis:

“Met onoverwonnen geest hebben wij op de dag dat de tyran is verdreven deze beuk geplant die in vrijheid moge groenen”

Om deze lanen te behouden is regulier onderhoud in de vorm van veiligheids- en vitaliteitssnoei noodzakelijk. In februari van dit jaar worden alle lanen op het landgoed door Velhorst Groot Groen uit Hengelo (Gld.) nagelopen en onderhouden. De provincie Gelderland neemt 75% van de onderhoudskosten voor haar rekening. Jaarlijks stelt de provincie Gelderland gelden beschikbaar voor onderhoudswerkzaamheden aan historische landschapselementen.

Meer informatie?

Bent u benieuwd of uw lanen ook in aanmerking komen voor subsidie? Neem dan contact op met ons kantoor. Samen met u kijken we naar de mogelijkheden voor uw bezit en u helpen met de aanvraag en uitvoering.