Nieuwe eigenaar Heerlijkheid Kasteel Loenen
geschreven op 01-04-2022
categorie Kantoornieuws
door Pieter
delen

Nieuwe eigenaar Heerlijkheid Kasteel Loenen

Nieuwe eigenaar Heerlijkheid Kasteel Loenen

Sinds begin april zijn Carl en Anita De Groot-Brenters en Bob en Inge Pieterson-Wegereef  de nieuwe eigenaren en beheerders van het uit 1826 daterende Kasteel Loenen te Slijk-Ewijk. Staatsbosbeheer is blij met de nieuwe eigenaren van het erfpachtgoed.

 Op het landgoed met de prachtige oude orangerie kan - net zo als in vroegere dagen - het leven gevierd worden. In de monumentale gebouwen worden door de nieuwe eigenaren trouwerijen, recepties, zakelijke bijeenkomsten en vergaderingen georganiseerd. Ook kunnen gasten vanaf 12 juni in één van de zeven bijzonder smaakvol ingerichte kamers van een Bed&Breakfast arrangement genieten. Er wordt intensief samengewerkt met lokale leveranciers en collega B&B aanbieders. Voor vergaderingen en andere zakelijke ontmoetingen is in Worldmeetings.com een professionele partner gevonden.

Nieuwe eigenaar Heerlijkheid Kasteel Loenen

 Het landgoed beschikt over een eigen trouwlocatie in de voormalige boerenschuur. Deze is recentelijk geheel gerestaureerd en gemoderniseerd. De Trouwschuur beschikt over een volledige horecavergunning. Gasten kunnen ook gebruik maken van de Bed&Breakfast faciliteiten op het landgoed. Inge Wegereef en Carl de Groot gaan De Heerlijkheid Loenen runnen. Ze hebben er zin in en willen snel aan de slag met de exploitatie ervan. Bij monde van rentmeester Bart van Luijk laat Staatsbosbeheer weten, dat de activiteiten mooi aansluiten bij maatschappelijke- en natuurdoelen die Staatsbosbeheer op haar omringende bezittingen nastreeft.   

 De Oorsprong van de Heerlijkheid Loenen en  Kasteel Loenen is meer dan duizend jaar geleden. Het landgoed ruim 195 hectare groot, kent een rijke historie. Meermalen is het huis Loenen verwoest. Was het niet door de ridders Van Heeckeren, die zich gesteund wisten van hertog Reinald van Gelre en oorlog voerden met de ridders van de Bronkhorsten, anders waren het wel dijkdoorbraken en overstromingen die hun vernietigende werk deden. Telkens herrees echter Huis Loenen.

Nieuwe eigenaar Heerlijkheid Kasteel Loenen

 Ongeveer op de plaats van het vroegere kasteel, dat geheel werd afgebroken, werd omstreeks 1820 het huidige huis gebouwd door een lid van de familie Von Quadt van Wickeradt. Het was aanvankelijk bedoeld als een eenvoudig jachthuis. Later werd er aan weerszijden van het huis een korte vleugel toegevoegd. Ook de toren aan de noordzijde werd toen bijgebouwd. De ingangstoren draagt een koepelvormige bekroning met een spits. Een serre aan de westzijde maakt ook deel uit van de benedenverdieping.

 Vanaf 1927 tot en met 2002 werd het kasteel bewoond door de familie Van Boetzelaer. In 2003 werd Staatsbosbeheer eigenaar van de Heerlijkheid Loenen. In 2006 kochten Jule en Frans Prick-Nijgh Kasteel Loenen. Zij brachten in het monumentale erfgoed antiek en woonaccessoires aan de man en exploiteerden een B&B.

 Vanaf 2016 stonden de gebouwen grotendeels leeg en werd het kasteel niet meer permanent bewoond. Daar komt nu verandering in. Carl en Anita gaan in de oude Rentmeesterswoning wonen en Bob en Inge in het kasteel. Beide stellen willen De Heerlijkheid Loenen nieuw leven inblazen en hopen dat de komende jaren veel bezoekers en gasten de Heerlijkheid weten te her ontdekken.         

De advisering en aankoopbemiddeling van dit bijzondere object is verzorgd door Witte Rentmeesters en Makelaars. Een bijzonder mooie opdracht, waarbij de kennis van monumentaal erfgoed, fiscale wetgeving en subsidies van pas kwamen. 

 

 


Meer informatie?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met ons kantoor.

"diensten"

> Advisering