Landgoed Vogelenzang, een pareltje verscholen achter de duinenrij van Noord- en Zuid-Holland
geschreven op 24-06-2016
categorie Kantoornieuws
door Pieter
delen

Landgoed Vogelenzang, een pareltje verscholen achter de duinenrij van Noord- en Zuid-Holland

Het eerste dat opvalt als men vanaf de Vogelenzangseweg het landgoed Vogelenzang oprijdt, is het voormalige buitenhuis "Teylingerbosch" en daarna het in een prachtig parklandschap gelegen "Huis Vogelenzang". De buitenplaats Vogelenzang behoort tot een van de mooiste kroonjuwelen van de provincie Noord-Holland.

Het ruim 105 hectare grote landgoed is al vele generaties in bezit van de adellijke familie Barnaart. Tegenwoordig hebben de Jonkvrouwen Christine en Alexandra samen met hun familieleden de zware en verantwoordelijke taak om het beheer over de landerijen te voeren. Het beheer van de vele Rijksmonumenten op het landgoed, vraagt veel aandacht en grote investeringen vanuit het landgoed. Mede dankzij overheidssubsidies en eigen middelen slaagt de familie erin om de gebouwen te restaureren en voor de toekomst te behouden. Ondersteuning bij alle aspecten van de instandhouding van het landgoed verzorgt het kantoor van Witte Rentmeesters en Makelaars.

Tot voor kort werd op het landgoed nog een eigen melkveehouderijbedrijf gerund. De langhuisboerderij Vogelenzang, waarvan de oudste delen dateren van voor 1599, heeft vele tientallen jaren het agrarisch hart van het landgoed gevormd. In de oude grupstal werden de koeien gemolken en op de omringende weilanden geweid. Ook werd de schapenhouderij uitgeoefend. Iedereen in de omgeving kan zich nog herinneren, dat de koeien aan de Tweede Doodweg met de kalfjes in de wei stonden en een weide verderop, de schapen met hun lammetjes.

De modernisering binnen de landbouw en de steeds verder doorgevoerde schaalvergroting, hebben er toe geleid, dat de melkveehouderij noodgedwongen gestopt is. Thans wordt ingezet op het behoud van het monumentale gebouwencomplex, dat onder andere gebruikt wordt voor de functies wonen, kantoor en agrarisch medegebruik ten behoeve van natuurbeheer. Zo werd bijvoorbeeld het herbestemmingsplan voor deze boerderij geschreven door de experts van Witte Rentmeesters en Makelaars in het Gelderse Hoog-Keppel.

De landerijen op het landgoed zijn allen verpacht aan boeren uit de omgeving, die de landbouwgronden gebruiken als hooilanden en weidegronden voor hun vee. Het landgoed is gerangschikt onder de Natuurschoonwet en het grootste deel van het landgoed is toegankelijk voor het publiek op de opengestelde paden en wegen.

Onlangs is door de Stichting Ons Bloemendaal het boek "Landgoed 't Huis te Vogelenzang en de familie Barnaart" uitgegeven. Martin van Bunnik heeft dit prachtige boek geschreven over de rijke historie van het landgoed inclusief leuke anekdotes en verhalen. Voor meer informatie: [email protected].

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over de instandhouding van landgoederen? Neem dan contact op met ons kantoor.