Monument van waarde - monumentaal wonen in Rozendaal
geschreven op 12-09-2019
categorie Kantoornieuws
door P.K. Witte
delen

Monument van waarde - monumentaal wonen in Rozendaal

In Rozendaal wonen Johan en Wilma van Aalten op één van de mooiste plekjes van Rozendaal in een monumentale woning. In 2011 kochten zij de voormalige arbeiderswoningen met bijbehorende schuren aan de Rosendaalselaan.

De arbeiderswoningen waren vroeger van Landgoed Rosendael en in de woningen woonden de gezinnen van de (land)arbeiders van Baron van Pallandt. De woningen maken deel uit van het beschermde dorpsgezicht en zijn aangewezen als gemeentelijk monument. Aan de woningen moest nog het nodige gebeuren. Er was een grote onderhoudsachterstand en de woningen waren niet geïsoleerd.

De planvorming van de restauratie en verbouwing van de woning aan de Rosendaalselaan 7 zijn in goede samenspraak met de gemeente Rozendaal tot stand gebracht, aanvankelijk had het pand een tweetal woonbestemmingen, maar waren de afzonderlijke woningen piepklein en niet meer geschikt voor de huidige maatstaven. Een grondige restauratie en renovatie was nodig. Van de twee arbeiderswoningen is één woning gemaakt.

“We wisten waar we aan begonnen, want vooraf hebben we van de verkopend makelaar van Witte Rentmeesters een eerlijk en goed advies gehad over de voor- en nadelen van een monument. De noodzakelijke ingrijpende restauratie was voor ons dan ook geen verrassing”, aldus Johan. Johan en Wilma hebben zelf in het begin veel werkzaamheden zelf gedaan, waaronder de sloop- en opruimwerkzaamheden. Vervolgens zijn de restauratiewerkzaamheden door een professionele aannemer uitgevoerd. De restauratie heeft een jaar geduurd. “Van de twee woningen hebben we één woning gemaakt en in de oude deeldeuren van het achterhuis is een raampartij gekomen, waardoor je een mooi uitzicht hebt op het binnenplaatsje. Dit voorjaar hebben we de hele tuin aangepakt”, zegt Johan. Wilma wijst de diverse fruitbomen die in hun kleine paradijsje staan en op de weide staat het vol met veldbloemen. “We genieten elke dag van het huis en de tuin. Het is voor ons een voorrecht om te mogen wonen in een monument”, zegt Wilma.   

Monument van waarde - monumentaal wonen in Rozendaal

Vaak wordt gedacht dat het bezit van een gemeentelijk of rijksmonument alleen maar nadelen heeft, maar in de praktijk valt dit reuze mee. Ook zijn veel mensen niet bekend met de subsidieregelingen die er zijn voor restauratie en onderhoud en/of laagrentende lening van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed of de betreffende provincie voor restauratiewerkzaamheden en/of duurzaamheidsmaatregelen. De woning is verduurzaamd, zeer goed geïsoleerd en van zuinige installaties voorzien, en heeft een comfortabel binnenklimaat tegen lage energiekosten.

Monument van waarde - monumentaal wonen in Rozendaal

Het Beekdal
“Laatst riep Johan me ‘s morgensvroeg naar buiten en zei: ‘Kijk eens langs de dikke eik over de beek en zie je wat daar staat?’ Stond er een groot mannetjes edelhert met een enorm gewei ons aan te staren. Toch geweldig als ze zo iets moois vlak bij je huis mag zien”, zegt Wilma.

Het Rozendaalse Beekdal behoort tot één van de meest oude en bijzondere beekdalen in Nederland. Het beekwater is afkomstig van de hoger gelegen vijvers van landgoed Rosendael met centraal het  gelegen Kasteel Rosendael. In het verre verleden stonden langs de beek diverse watermolens.

De landerijen met bloemrijke graslanden en de bossen op de Koningsberg zijn in goede handen bij de stichting Het Geldersch Landschap en Kasteelen. Onlangs is de oude Koningsberg met z’n oude padenstructuur weer in oude glorie terug gebracht.

Gemeente Rozendaal koestert haar monumentaal erfgoed.

Wanneer je langs de Rosendaalselaan vanuit Velp naar het kasteel rijdt, zie je diverse prachtige oude monumentale gebouwen liggen. De oude gemeente werkplaats, een markant rijksmonument, in de volksmond beter bekend als De Molenschuur, heeft een ware metamorfose van binnen ondergaan.  De rentmeesters van Witte Rentmeesters en Makelaars hebben samen met de gemeente Rozendaal en haar inwoners actief meegewerkt aan de herbestemming en plannen voor De Molenschuur naar wonen en vervolgens de verkoop mogen begeleiden. Het eindresultaat mag er zeker zijn. 

De Torckschool die onlangs haar functie van school heeft verloren, behoort tot één van de fraaiste rijksmonumenten van de gemeente Rozendaal en is beeldbepalend voor het Beekdal. Voor de school wil de gemeente Rozendaal een nieuwe functie zoeken, waardoor dit bijzondere monument duurzaam behouden kan blijven voor het dorp.

Wonen op Rozendaal
De gemeente Rozendaal behoort tot één van de kleinste gemeenten van Nederland, maar kent een zeer groot grondgebied. Omvangrijke bos- en heidecomplexen omringen het dorp, met haar lommerrijke lanen en vele vrijstaande woningen en villa’s. Het dorp heeft 1.570 inwoners en winkels en andere voorzieningen zijn binnen enkele kilometers voor handen in Velp of Arnhem.      

Als het aan Johan en Wilma ligt, dan blijven ze nog heel lang wonen op Rozendaal. “Van dit bijzondere huis en deze bijzondere plek  genieten we iedere dag met volle teugen. We zijn van plan hier nog heel lang te blijven”, zeggen Johan en Wilma.

Interesse voor een mooie woning in Rozendaal, bel ons en wij gaan u helpen. Witte Rentmeesters en Makelaars is aangesloten bij het NMo (Nationale Monumenten organisatie) en staan daarom bekend als dè monumentenmakelaar in onze regio.

Monument van waarde - monumentaal wonen in Rozendaal Monument van waarde - monumentaal wonen in Rozendaal Monument van waarde - monumentaal wonen in Rozendaal Monument van waarde - monumentaal wonen in Rozendaal Monument van waarde - monumentaal wonen in Rozendaal Monument van waarde - monumentaal wonen in Rozendaal Monument van waarde - monumentaal wonen in Rozendaal Monument van waarde - monumentaal wonen in Rozendaal

Meer informatie?

Wilt u meer weten over het renoveren van monumenten? Neem dan contact op met ons kantoor.