Van Herenboer naar landgoedeigenaar tot in de eeuwigheid
geschreven op 23-08-2019
categorie Kantoornieuws
door Pieter
delen

Van Herenboer naar landgoedeigenaar tot in de eeuwigheid

In de buurtschap Eldrik in Laag Keppel woont Harman Veltink in de monumentale boerderij Nieuw Terkuis. Harman woont al z'n hele leven in Eldrik en is verknocht aan de plek. Hij wil er niet alleen tijdens het aardse leven verblijven, maar heeft bedacht dat het handig is om alvast een eigen grafheuvel te bouwen zodat, als het moment daar gekomen is, hij in de grafheuvel begraven kan worden en tot in de eeuwigheid op z'n landgoed kan verblijven.

Van Herenboer naar landgoedeigenaar tot in de eeuwigheid

Bouwvakkers van aannemersbedrijf Claus leggen de laatste hand aan de grafheuvel, terwijl Joost Eugelink van het naburige loonbedrijf en kraanmachinist Patrick met veel zorg voor een perfecte afwerking van de heuvel zorgen. Harman vertelt met veel enthousiasme over zijn landgoed en de landschappelijke verfraaiing van zijn landgoed en de grafheuvel. Niet alleen komen er rond de heuvel 12 Apostelbomen maar ook op grote afstand een Judasboom, zegt Harman al lachend. "Ik ben echt niet van plan nu al te gaan hemelen, maar als het zo ver is wil ik er wel mooi bij liggen. Mijn erven laat ik mijn landerijen en landgoed na, maar dan moeten ze wel tot in de eeuwigheid voor ‘ome Harman’ zorgen”. 

Van Herenboer naar landgoedeigenaar tot in de eeuwigheid


Van Herenboer naar landgoedeigenaar tot in de eeuwigheid

De landbouwgronden rond Nieuw Terkuis zijn het afgelopen jaar deels beplant en met hulp van ’t Onderholt omgevormd naar schraalgraslanden. Ook is een groot en waterrijk natuurgebied aangelegd. "Het plan heb ik laten maken door de experts van Witte Rentmeesters en Makelaars, met hun advies en landgoedplan ben ik maar wat blij. De grafheuvel is mijn idee en past goed in het geheel. Door het onder de Natuurschoonwet te brengen kan het landgoed tegen het nul-tarief vererven en blijft het landgoed duurzaam in stand, bovendien bespaar ik op de vermogensbelasting. Voor onbebouwd bezit van een Natuurschoonlandgoed geldt nl. een vrijstelling, toch mooi meegenomen”.

Van Herenboer naar landgoedeigenaar tot in de eeuwigheid

Harman is inmiddels met pensioen, maar exploiteert een groot areaal aan landbouwgronden. Hij zit nog vol plannen. Nieuw Terkuis wordt dit jaar grondig gerestaureerd en achter de boerderij komt weer een originele hooiberg te staan. Ook zal een deel van de landbouwgronden ingezet gaan worden natuurinclusieve landbouw. Geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen, maar kruidenrijke graslanden en veldbloemen. Plannen genoeg en hiervoor heeft Harman nog zoveel tijd nodig, dat het nog heel lang zal duren voor de grafheuvel zijn eindbestemming wordt.Meer informatie?

Wilt u meer weten over dit project of mogelijkeheden? Neem dan contact op met ons kantoor