Voorst

Rijksstraatweg 102

Zeer statige villa “Huize Enkstein” met tuinhuis/schuur, theehuis, parkeergelegenheid en siertuin te koop.In het centrum van Voorst in het groen ligt dit prachtige pand met enorm veel historie. Het terrein bereikt u via de oude gemetselde poort met sier smeedijzeren hekken. Hier kunt u wonen en werken met grandeur.
Het statige huis dateert uit de 19e eeuw en heeft een prachtige in symmetrie opgebouwde gevel. De voordeur bevindt zich in het midden van het pand. De hoge raampartijen zorgen voor veel lichtinval. Deze prettige lichtinval is kenmerkend voor de villa. Alle ruimten zijn ruim en licht. Het trapportaal is bijzonder fraai. Een aantal plafonds zijn gedecoreerd met originele ornamenten. De siertuin is royaal en er is ruim voldoende parkeergelegenheid op eigen terrein. Dit is slechts een kleine opsomming van wat u te wachten staat.

Het huis wordt nu nog gebruikt als kantoor. De gemeente Voorst heeft echter aangegeven bereid te zijn mee te werken in de herbestemming naar “wonen” met neven gebruik ten behoeve van kantoor, atelier en expositieruimte. Een unieke mogelijkheid om het pand weer zijn oude grandeur van statige woning terug te geven.

“Huize Enkstein” is rond 1850 gebouwd, er zijn gunstige subsidie en leningsmogelijkheden van bijvoorbeeld 1% rente via het Restauratie Fonds. De villa is een Rijksmonument en heeft tal van authentieke kenmerken. Het geheel is gesitueerd op een besloten domein van 3.709m². De formele tuin met theehuis, gazon, rododendrons, terras en vijverpartij sluiten fraai aan bij de historie en architectuur van het huis. Het tuinhuis is praktisch en geschikt voor meerdere doeleinden. Een ideale locatie om in rust en privacy te verblijven.

Om het dorp Voorst is recent een rondweg aangelegd. Het verkeer door het dorp heen is hierdoor met circa 80% afgenomen. Dit is de rust op deze bijzondere locatie ten goede komen.

Indeling:

Parterre
De villa betreedt u middels de prachtige dubbele deuren die met glas zijn ingezet. Een geweldige binnenkomst. De entree is zeer uitnodigend door de marmeren vloer, de trappartij die centraal is gelegen en de symmetrie van de overige toegangsdeuren. Op deze verdieping bevinden zich 5 ruimten, verschillende toiletruimten, een ruime keuken en bijkeuken.
De eerste verdieping is te bereiken via een trap vanuit de centrale hal en via een vaste trap vanuit de hal gelegen aan de rechterkant van het pand.

Eerste verdieping:
Royale centrale hal met aan de voorzijde een charmante ruimte. Deze ruimte heeft openslaande authentieke deuren naar het balkon. De centrale hal biedt toegang tot 5 ruimten, waarvan een zeer geschikt is als vergaderruimte. De vergaderruimte heeft een oppervlakte van ca 42m² en heeft een gashaard met hardstenen mantelschouw, plafond met ornamenten en hoge raampartijen. Tevens bevindt zich op deze verdieping een toiletruimte.
De tweede verdieping is te bereiken via een vaste trap.

Tweede verdieping:
Hal met toegang tot 5 ruimten, toiletruimte en pantry. De grootste kamer op deze verdieping heeft een oppervlakte van maar liefst 66m².

Kelder:
Provisieruimte ca 24m².

Tuinhuis/schuur:
Het bijgebouw heeft een oppervlakte van 25m² en is voorzien van elektra.

Het totale bruto vloeroppervlak is 685m²:
-Parterre: ca 101m² ruimte, ca 40m² verkeersruimte, ca 49 m² toilet-, facilitaire- en techniekruimte;
-Eerste verdieping ca 132m² ruimte, ca 28m² verkeersruimte, 2m² toilet-, facilitaire- en techniekruimte;
-Tweede verdieping ca 148m² ruimte, ca 15m² verkeersruimte, ca 2m² toilet-, facilitaire- en techniekruimte.

Voorzieningen:
De ruimten worden aangeboden met: sanitaire voorzieningen, internetgebruik via de kabel, nutsvoorzieningen, cv-installatie rookmelders en brandblussers.

Locatie:
Voorzieningen en uitvalswegen zijn binnen handbereik. De villa is gelegen in de stedendriehoek Deventer-Zutphen-Apeldoorn en is uitermate goed ontsloten. De bushalte bevindt zich in de directe nabijheid.

Monumentenrapport:
Op aanvraag is het monumentenrapport beschikbaar van de Rijksstraatweg 102 te Voorst. Deze is opgesteld in 2018.
Kort kan er worden geconcludeerd dat de constructieve toestand (casco) van de gebouwen goed is. De onderhoudstoestand is over het algemeen redelijk, maar matig voor de goten en het schilderwerk.

Bestemming en mogelijke nevenfuncties:
De gemeente Voorst werkt mee aan het herbestemmen van Huize Enkstein naar wonen. Wel onder de voorwaarde dat er wordt gekeken naar de inrichting van de tuin. De tuin is nu op zo’n manier ingericht dat het huis nauwelijks zichtbaar is vanaf de weg. De gemeente wil graag meedenken over mogelijke aanpassingen, zodat het huis beter beleefbaar wordt voor de omgeving.
Daarnaast willen ze een eventuele herbestemming zodanig vormgeven, dat het mogelijk blijft om een atelier, galerie of iets vergelijkbaars in het pand te vestigen. De nevenfunctie van kantoor is eveneens bespreekbaar.

Subsidieregelingen rijksmonument:
Per 1 januari 2019 is - als alternatief voor die fiscale aftrek - een nieuwe subsidieregeling van kracht.

Vanaf dat moment is er een vervangende subsidieregeling beschikbaar voor particuliere eigenaren van rijksmonumenten met een woonfunctie: de instandhoudingssubsidie woonhuis-rijksmonumenten. Wat betekenen de aanstaande wijzigingen voor rijksmonumenteigenaren?
• De nieuwe subsidieregeling gaat in per 1 januari 2019. De regeling geldt voor particuliere eigenaren van een rijksmonument met een woonfunctie. Het betreft een subsidie van 38% van de instandhoudingskosten.
• Alle rijksmonumenteigenaren kunnen gebruik maken van een laagrentende lening van het Restauratiefonds. De hoogte van de lening bedraagt vanaf 1 januari 2019 100% van de instandhoudingskosten (onderhoud en restauratie). De eigenaar heeft hiermee de zekerheid van een financiering voor zijn plannen. Bovendien leent een eigenaar-bewoner tegen 1% rente, 10 jaar vast.

Bijzonderheden:
- Perceeloppervlakte 3709m2;
- 10 parkeerplaatsen;
- Rijksmonument;
- Gunstige subsidie- en leningsmogelijkheden;
- Prachtige originele kenmerken;
- Centrale ligging;
- Gedeeltelijk dubbele beglazing;
- De gemeente Voorst heeft laten weten mee te willen werken aan bewoning met nevenfuncties atelier, expositieruimte en kantoor.

U bent van harte welkom deze prachtige villa vrijblijvend te bezichtigen.

Volledige omschrijving

€1.550.000 kosten koper

Kenmerken

Type object
Woonhuis
Soort woning
landhuis
Soort woning
vrijstaande woning
Woning kenmerk
 
Bouwvorm
bestaande bouw

Overdracht

Straat
Rijksstraatweg 102
Postcode
7383 AV
Plaats
Voorst
Alle kenmerken
Om van deze functionaliteit gebruik te kunnen maken is JavaScript ondersteuning vereist.
Naar mobiele navigatie