Witte Rentmeesters en Makelaars

Hummelo

Zelhemseweg  8

€ 2.950.000 Kosten koper

Beschikbaar! Woonhuis te Hummelo

Kenmerken

 • Status
  Beschikbaar
 • Soort woning
  Landgoed
 • Type woning
  Vrijstaande woning
 • Bouwvorm
  Bestaande bouw
 • Lees meer
+46

Zelhemseweg  8

Hummelo
Bekijk op kaart
Bekijk alle foto's

Beschikbaar! Woonhuis te Hummelo
€ 2.950.000
Kosten koper

Landgoed met Huize Runsvoort te Hummelo

In het buitengebied van Hummelo ligt het sfeervolle landgoed Runsvoort. Aan de rand van het landgoed is het statige Huize Runsvoort gelegen, een rijksmonument uit 1858 welke in oorsprong gebruikt werd als herenboerderij.
Het landhuis bestaat uit een voornaam voorhuis met een fors midden-huis en is Oost-West georiënteerd. De drie bouwmassa’s van voor-, midden- en achterhuis zijn in steen opgetrokken en voorzien van een pannen dak met oudhollandse pannen. Tegenwoordig heeft het landhuis een woonfunctie. De inpandige voormalige agrarische stallen worden gebruikt voor onder andere opslag en stalling, ook zijn diverse paardenstallen met haverkisten en de tuigkamer nog aanwezig.

Het landhuis beschikt over tal van prachtige karakteristieke details, waaronder onder andere de gietijzeren levensbomen in de ramen, marmeren vloeren, marmeren schouwen, diverse geornamenteerde stucplafonds met diverse bloemmotieven en bedsteden.

Het landgoed is ruim 15 hectare groot en in zijn geheel gerangschikt onder de Natuurschoontwet 1928 waardoor u als toekomstig eigenaar maximaal gebruik kunt maken van fiscale voordelen (vrijstelling overdrachtsbelasting, voordelige tarieven bij schenking en vererving (bij openstelling zelfs 0%), lagere OZB aanslag en vrijstelling vermogensbelasting voor onbebouwd eigendom. Voor het monumentale complex Huize Runsvoort kunnen diverse subsidies worden verkregen (woonhuissubsidie/SIM onderhoudssubsidie enz.). Ook biedt het Nationaal Restauratiefonds mogelijkheden voor een laagrente lening voor restauratie en verduurzaming. Een recent inspectierapport van de Monumentenwacht is op aanvraag beschikbaar.

Begane grond
Bij binnenkomst in de grote hal bevinden zich aan weerszijden diverse woonvertrekken en de trap naar de bovenverdieping. Aan de linkerzijde is een riante woonkamer - salon met openslaande tuindeuren welke doormiddel van schuifdeuren in twee delen gescheiden kan worden. Vanuit deze kamer is de lift naar de eerste verdieping bereikbaar. Aan de rechter zijde van de hal is een woonkamer met serre en aangrenzend een eetkamer met openslaande tuindeuren.

Als u vanuit deze hal de volgende hal in loopt komt u in het midden-huis, hier is er aan de rechterzijde nog een hal van waaruit u de ruime knusse woonkeuken kunt betreden en de eetkamer, ook is hier een zijdeur naar buiten. Aan de linkerzijde zijn een slaapkamer met bedsteden en een bijkeuken. Ook vindt u in de hal van het midden-huis de trappen naar de kelders. Achter in deze hal zijn het toilet en de toegangsdeur naar het achterhuis met de inpandige schuur en bergingen. In de woning zijn op diverse plaatsen inbouwkasten.

Bovenverdieping
Op de bovenverdieping biedt een overloop toegang tot 5 slaapkamers en 3 badkamers. De badkamer aan de voorzijde heeft openslaande deuren welke toegang bieden tot het balkon. Ook is er toegang naar de zolderruimte van het midden-huis en een trap naar de bovengelegen zolderruimte van het voorhuis.

Zolder
De zolder is een grote ruimte welke veel mogelijkheden biedt voor bergruimte of mogelijkheid om extra kamers te maken.

Kelders
Er zijn twee riante (wijn)kelders met gewelfde plafonds welke vanuit de hal te bereiken zijn.

Tuin, park en landbouwgronden
Rond het huis ligt de tuin met diverse borders, een moestuin en diverse gazons. Aansluitend aan de tuin zijn de parkbossen gelegen bestaande uit loof- en naaldbossen en diverse percelen landbouwgrond. Het landgoed heeft 9.63.73 hectare aan landbouwgrond en 4.57.57 hectare aan bos en natuurterrein. De houtopstallen op het landgoed bestaan voornamelijk uit loofbossen met als hoofdsoorten populier, eik en es. Voor de bossen wordt subsidie ontvangen voor het bosbeheer. De landbouwgronden en bossen zijn ontsloten via de toegangsweg welke aan de achterzijde van de landbouwschuur is gesitueerd en uitweegt op de Zelhemseweg. De landbouwgronden zijn kortlopend verpacht aan een biologische melkveehouder. Het wildbeheer is verhuurd.

Ligging
De boerderij is oostelijk gelegen in de gemeente Bronckhorst en is ca. 2 kilometer ten oosten van het dorp Hummelo gesitueerd. Omsloten door diverse bomen en opgenomen in een door een beukenhaag van de weg afgescheiden tuinaanleg, ligt de boerderij in de binnenbocht van de Zelhemseweg die van Hummelo naar Zelhem/Hengelo leidt. Vanwege de verkeersveiligheid is de oorspronkelijke toegang tot het erf nabij de bocht in de weg buiten gebruik gesteld en verplaatst. Een deel van de buitenmuren van de ontbrekende schuren is als tuinafscheiding gehandhaafd en houdt de herinnering levendig van de ooit aanwezige drie schuren.

Hummelo is een klein Achterhoeks dorp met ca. 1600 inwoners in de provincie Gelderland. Het ligt op een oude rivierduin langs de Oude IJssel. In de omgeving rondom Hummelo zijn prachtige fiets- en wandelroutes uitgezet. In het dorp zijn onder andere een supermarkt, café – restaurant – hotel De Gouden Karper en een basisschool. Op ca. 6 kilometer afstand is het centrum van Doetinchem gelegen en op ca. 29 kilometer afstand het centrum van Arnhem.

 • Status
  Beschikbaar
 • Type object
  Woonhuis
 • Soort woning
  Landgoed
 • Type woning
  Vrijstaande woning
 • Prijs
  € 2.950.000 Kosten koper
 • Bouwvorm
  Bestaande bouw
Bekijk alle foto's

De Achterhoek is een streek in de provincie Gelderland die ook wel De Graafschap wordt genoemd. De Achterhoek is het meest oostelijke deel van de provincie Gelderland. De streek wordt aan de westzijde begrensd door de rivier de IJssel. In het noorden grenst de streek aan Twente en Salland. In het oosten en zuiden is de landsgrens met Duitsland de rand van het gebied. De Achterhoek is dichterbij dan menigeen vaak denkt. Vanaf Utrecht ben je in een uurtje in het hart van de Achterhoek!

Landschap
Zodra je de rivier de IJssel over bent en zo’n Achterhoeks landweggetje volgt merk je het direct. De weg is niet recht. Hij slingert. Langs grote bomen, door bossen en om boerderijen heen. Je krijgt om de zoveel meter telkens een ander uitzicht. Soms is het een bosrand, dan weer zijn het akkers. Het is niet Hollands meer. Nee, je ziet al rijdend de boerderijen verdwijnen achter houtwallen en boomgroepen en er lopen golvingen tot aan de horizon. En plots heb je weer een vergezicht. Het lijkt net een toneel met verschillende coulissen. Dat is waarom het landschap van de Achterhoek ook wel een coulisselandschap wordt genoemd. Het is er nog steeds. Het werd in vele honderden jaren door de boerenbevolking opgebouwd en ingericht.

Het waren de boeren en vooral de knechten die het land bouwden. Duizenden karren vol mest uit de potstallen werden gemengd met de ooit schrale zandgronden. Zo ontstonden de vruchtbare kampen, de essen en de enken, die op hun beurt weer de namen gaven aan de boerderijen en de bewoners. Kijk maar in de telefoongids of in het straatnamenboek. Hogenkamp, Kemper en Kamphuis zijn bekende Achterhoekse familienamen. En hoeveel boerderijen heten wel Enkzicht, Koerkamp of Eshuis? De essen zijn (nog steeds zichtbare) verhogingen in het landschap. Voeg daar de stuwwalresten uit de laatste ijstijden bij en je hebt de landschappelijke geschiedenis van dit afwisselende gebied voor ogen. De Achterhoek is ook rijk aan kastelen en landhuizen.

Cultuur
De Achterhoek telt tal van musea. Daarnaast heeft de Achterhoek ook haar eigen tradities. In delen van de Achterhoek worden nog altijd veel tradities levend gehouden zoals dauwtrappen, carbidschieten, nieuwjaar winnen, kniepertjes eten, paasvuur, plaatsen van een meiboom, midwinterhoornblazen, Driekoningen, kroamschudd’n, een optocht lopen met een palmpasenstok, schuttersfeesten en het bijbehorende vendelen.

Iets anders wat typisch Oost-Nederlands is, is het gebruik dat men in de Achterhoek terugvindt, de burenhulp, ook wel noaberschap.

Onderwijs
Naast basisonderwijs, speciaal onderwijs en middelbaar onderwijs is de Achterhoek ook goed vertegenwoordigd op het gebied van middelbaar beroepsonderwijs. Het Graafschap College is de grootste MBO-instelling van de Achterhoek. Ze staan erom bekend dat ze les geven aan mensen van alle leeftijden op het gebied van Economie & Dienstverlening, Techniek & Informatica en Zorg, Welzijn & Sport. Naast deze sectoren verzorgt het Graafschap College ook de sector Educatie & Participatie op het gebied van voortgezette educatie (vwo, havo en vmbo-tl), Nederlands als tweede taal, inburgering en beroepsonderwijs (AKA). Daarnaast is het Graafschap College sterk in (maatwerk)scholing voor bedrijven en instellingen. De Iselinge Academie is een voorbeeld van het Hoger Beroeps Onderwijs in de Achterhoek. Zij zijn gespecialiseerd in het opleiden van onderwijsprofessionals.

Sport
In iedere gemeente zijn tal van verenigingen. Of het nu gaat om voetbal, tafeltennis of hockey. Overweegt u een verhuizing naar een van de Achterhoekse gemeenten dan zijn er zeker ook mogelijkheden om uw favoriete sport in de buurt te beoefenen.

Toerisme

De verschaling van de landbouw heeft er mede voor gezorgd dat er binnen de regio veel plattelandstoerisme is ontstaan. Het gebied is in trek bij mensen die rust zoeken of juist een actieve vakantie wensen. Diverse activiteiten als fietsen, wandelen, paardrijden, nordic walking, huifkartochten, kanovaren, ballonvaren of een verblijf aan een van de recreatieplassen is populair onder de toeristen.

Bekijk alle foto's