Witte Rentmeesters en Makelaars

Aalten

Hofstraat  12

€ 419.000 Kosten koper

Verkocht! Woonhuis te Aalten

Kenmerken

 • Status
  Verkocht
 • Soort woning
  Villa
 • Type woning
  Vrijstaande woning
 • Bouwvorm
  Bestaande bouw
 • Lees meer
+19

Hofstraat  12

Bekijk alle foto's

Verkocht! Woonhuis te Aalten
Vraagprijs
€ 419.000
Kosten koper

Villa De Beukenhof
In 1893-1894 is deze villa gebouwd door de fabrikant Herman Driessen, gelijktijdig met de voormalige naastgelegen stoomweverij, welke thans wordt ontwikkeld tot wooncomplex. Een statige villa die jarenlang dienst heeft gedaan als gezinsvervangend tehuis.

Gelegen op een markante locatie, nabij het centrum van Aalten bevindt zich de oude directeursvilla die in neo-renaissancistische stijl is opgetrokken. Aalten beschikt over een levendig stadscentrum met vele winkels en gezellige terrasjes en ligt op een klein half uur rijden van Doetinchem. De villa staat op een perceel van 2.370 m2 grond en heeft op de 1e en 2e verdieping 10 slaapkamers. Het van een woonbestemming voorziene rijksmonument kent nog vele monumentale detailleringen. Zo treft u een zeer fraai trappenhuis met originele tegels in Jugendstil motief in het centrum van het pand en zijn er nog diverse originele glas-in-lood ramen aanwezig. Het karakteristieke pand dient grondig gerestaureerd en gerenoveerd te worden. Wie deze uitdaging wil aangaan, zal moeten beschikken over enig doorzettingsvermogen en passie voor een statig monument. De Rijksdienst Cultureel Erfgoed biedt rijksmonumenteneigenaren zeer gunstige fiscale tegemoetkomingen. Naast de fiscale aftrek van de kosten van groot onderhoud en restauratie, kunt u voor deze werkzaamheden in aanmerking komen voor een laagrentende lening. Het rentepercentage bedraagt momenteel 1,5%

Indeling:

Via de markante voordeur komt u terecht in de centrale hal met trappenhuis. Op de begane grond ligt aan de voorzijde de ruime woonkamer (kamer en suite) met jaren zeventig openhaard en originele serre. De keuken ligt aan de achterzijde. De oude kelder, die dienst heeft gedaan als wijnkelder, bereikt u via de keldertrap naast de deur van de keuken. Aan de oude plafonds in de hal kunt u zien dat de ruimte in het verleden de nodige grandeur moet hebben gehad. Beneden zijn een drietal kamers aanwezig, die gebruikt kunnen worden als eetkamer, kantoor- en/of hobbyruimte. De aanpassingen in de gang, het dubbele toilet met twee douches dateren uit de tijd dat de villa nog dienst deed als gezinsvervangend tehuis.

Boven:

Op de eerste verdieping komt u via de overloop in de centrale hal. De centrale hal biedt toegang tot 5 slaapkamers, een woonkamer en een badkamer met 2 toiletten. Door meerdere slaapkamers samen te voegen, kan veel ruimte en sfeer weer teruggebracht worden.
Op de tweede verdieping komt u via de centrale overloop bij de overige slaapvertrekken. De verdieping beschikt over 5 slaapvertrekken, een toilet en de cv-kast.
De villa beschikt over centrale verwarming en is gedeeltelijk voorzien van dubbel glas. Achter of naast de villa mogen bijgebouwen geplaatst worden.
 • Status
  Verkocht
 • Type object
  Woonhuis
 • Soort woning
  Villa
 • Type woning
  Vrijstaande woning
 • Vraagprijs
  € 419.000 Kosten koper
 • Bouwvorm
  Bestaande bouw
Bekijk alle foto's

De Achterhoek is een streek in de provincie Gelderland die ook wel De Graafschap wordt genoemd. De Achterhoek is het meest oostelijke deel van de provincie Gelderland. De streek wordt aan de westzijde begrensd door de rivier de IJssel. In het noorden grenst de streek aan Twente en Salland. In het oosten en zuiden is de landsgrens met Duitsland de rand van het gebied. De Achterhoek is dichterbij dan menigeen vaak denkt. Vanaf Utrecht ben je in een uurtje in het hart van de Achterhoek!

Landschap
Zodra je de rivier de IJssel over bent en zo’n Achterhoeks landweggetje volgt merk je het direct. De weg is niet recht. Hij slingert. Langs grote bomen, door bossen en om boerderijen heen. Je krijgt om de zoveel meter telkens een ander uitzicht. Soms is het een bosrand, dan weer zijn het akkers. Het is niet Hollands meer. Nee, je ziet al rijdend de boerderijen verdwijnen achter houtwallen en boomgroepen en er lopen golvingen tot aan de horizon. En plots heb je weer een vergezicht. Het lijkt net een toneel met verschillende coulissen. Dat is waarom het landschap van de Achterhoek ook wel een coulisselandschap wordt genoemd. Het is er nog steeds. Het werd in vele honderden jaren door de boerenbevolking opgebouwd en ingericht.

Het waren de boeren en vooral de knechten die het land bouwden. Duizenden karren vol mest uit de potstallen werden gemengd met de ooit schrale zandgronden. Zo ontstonden de vruchtbare kampen, de essen en de enken, die op hun beurt weer de namen gaven aan de boerderijen en de bewoners. Kijk maar in de telefoongids of in het straatnamenboek. Hogenkamp, Kemper en Kamphuis zijn bekende Achterhoekse familienamen. En hoeveel boerderijen heten wel Enkzicht, Koerkamp of Eshuis? De essen zijn (nog steeds zichtbare) verhogingen in het landschap. Voeg daar de stuwwalresten uit de laatste ijstijden bij en je hebt de landschappelijke geschiedenis van dit afwisselende gebied voor ogen. De Achterhoek is ook rijk aan kastelen en landhuizen.

Cultuur
De Achterhoek telt tal van musea. Daarnaast heeft de Achterhoek ook haar eigen tradities. In delen van de Achterhoek worden nog altijd veel tradities levend gehouden zoals dauwtrappen, carbidschieten, nieuwjaar winnen, kniepertjes eten, paasvuur, plaatsen van een meiboom, midwinterhoornblazen, Driekoningen, kroamschudd’n, een optocht lopen met een palmpasenstok, schuttersfeesten en het bijbehorende vendelen.

Iets anders wat typisch Oost-Nederlands is, is het gebruik dat men in de Achterhoek terugvindt, de burenhulp, ook wel noaberschap.

Onderwijs
Naast basisonderwijs, speciaal onderwijs en middelbaar onderwijs is de Achterhoek ook goed vertegenwoordigd op het gebied van middelbaar beroepsonderwijs. Het Graafschap College is de grootste MBO-instelling van de Achterhoek. Ze staan erom bekend dat ze les geven aan mensen van alle leeftijden op het gebied van Economie & Dienstverlening, Techniek & Informatica en Zorg, Welzijn & Sport. Naast deze sectoren verzorgt het Graafschap College ook de sector Educatie & Participatie op het gebied van voortgezette educatie (vwo, havo en vmbo-tl), Nederlands als tweede taal, inburgering en beroepsonderwijs (AKA). Daarnaast is het Graafschap College sterk in (maatwerk)scholing voor bedrijven en instellingen. De Iselinge Academie is een voorbeeld van het Hoger Beroeps Onderwijs in de Achterhoek. Zij zijn gespecialiseerd in het opleiden van onderwijsprofessionals.

Sport
In iedere gemeente zijn tal van verenigingen. Of het nu gaat om voetbal, tafeltennis of hockey. Overweegt u een verhuizing naar een van de Achterhoekse gemeenten dan zijn er zeker ook mogelijkheden om uw favoriete sport in de buurt te beoefenen.

Toerisme

De verschaling van de landbouw heeft er mede voor gezorgd dat er binnen de regio veel plattelandstoerisme is ontstaan. Het gebied is in trek bij mensen die rust zoeken of juist een actieve vakantie wensen. Diverse activiteiten als fietsen, wandelen, paardrijden, nordic walking, huifkartochten, kanovaren, ballonvaren of een verblijf aan een van de recreatieplassen is populair onder de toeristen.

Bekijk alle foto's